półfabrykaty na zimę
06.02.2023
dżem śliwkowy z imbirem, cynamonem i orzechami
1 godz. 30 min.
4 porcje
Śliwka w dowolnych półfabrykatach doskonale łączy się z szeroką gamą przypraw i dodatków. Na przykład z imbirem, cynamonem i orzechami. Taki pikantny dżem jest nie tylko smaczny i oryginalny, ale także przydatny zimą, gdy brakuje witamin.
Składniki
- śliwki - 2 kg
- mielony imbir - 1 łyżeczka
- mielony cynamon - 1 łyżeczka
- orzechy włoskie - 150 g
- cukier - 600 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Losowo pokrój śliwkę, przykryj cukrem i zagotuj.
Dodaj cynamon i imbir i gotuj przez całą godzinę na minimalnym ogniu.
Dodaj posiekane orzechy, gotuj przez kolejne 15 minut i zwiń dżem w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy