Jeśli planujesz imprezę w stylu amerykańskim, nie zapomnij ugotować pieczonych żeber. Zawsze budzą zachwyt wśród gości i są spożywane bardzo szybko. Radzę wypróbować następujący przepis z sosem czosnkowym.
Składniki
- żeberka wieprzowe - 1,5 kg
- czosnek - 4 ząbki
- ostra czerwona papryka - 2 strąk
- sos sojowy - 30 ml
- oliwa z oliwek - 2 art.
- sól (duży) – 2 łyżeczka
- kolendra (do podania) – 6 gałązki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Żeberka opłucz, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na segmenty.
Pokrój ostrą paprykę na pół, obierz nasiona i zmiel w blenderze.
Obierz czosnek i przepuść przez prasę.
W dużej misce połącz ostrą paprykę, czosnek, sos sojowy, olej i sól.
Włóż żeberka do miski i dobrze wymieszaj rękami.
Przykryj i odstaw na 2 godziny do marynowania w temperaturze pokojowej.
Ułóż żeberka na wysmarowanej blasze do pieczenia, przykryj podwójną warstwą folii i piecz przez 1 godzinę w temperaturze 200 stopni.
Ostrożnie zdejmij folię, włącz tryb konwekcji i gotuj przez kolejne 20 minut. Płyn powinien wyparować, a żebra dobrze się zrumienią.
Ułóż żeberka na talerzu do serwowania i posyp świeżą kolendrą.