Przygotuj się na cały dzień procesu gotowania. Chodzi o to, że sos demi glace to skoncentrowany bulion. Gotuje się przez co najmniej 8 godzin z wcześniej upieczonych kości cukrowych. Pozostałe szczegóły znajdują się w przepisie.
Składniki
- Kości mięsne (wołowe) – 3 kg
- marchew - 2 rzecz
- cebula - 3 kawałki
- Pasta pomidorowa - 100 g
- Olej roślinny - 2 art.
- ziele angielskie - 4 groszek
- czarny pieprz - 6 groszek
- woda - 7 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posmaruj Kości olejem, połóż na wyłożonej blasze do pieczenia i piecz przez 1,5-2 godziny w 200 stopniach.
Przenieś kości do dużego garnka. Dodaj przyprawy, koncentrat pomidorowy, obraną marchewkę i cebulę.
Wlej wodę i gotuj przez 8 godzin na małym ogniu.
Odcedź powstały płyn przez podwójną warstwę gazy.
Umieść patelnię na małym ogniu i gotuj przez kolejne 1,5 godziny.
Ponownie odcedź bulion, wlej do przygotowanego pojemnika i wstaw do lodówki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy