Nawet zwykły makaron można uczynić wyjątkowym, na przykład dodając do niego pesto z limonką. Przygotowanie takiego aromatycznego dodatku jest bardzo proste. Lista składników i przepis krok po kroku już na Ciebie czekają!
Składniki
- bazylia (zielony) – 200 g
- oliwa z oliwek (z pierwszego tłoczenia) – 150 ml
- parmezan - 60 g
- orzechy (cedrowe) – 80 g
- czosnek - 2 ząbki
- sok z limonki - 1 art.
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- sól - 1 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Suszone orzeszki piniowe przez kilka minut w piekarniku.
Opłucz bazylię, strząśnij i osusz ręcznikiem papierowym.
Zetrzyj parmezan na drobnej tarce.
Włóż bazylię, czosnek, orzechy do blendera i zmiksuj, aż będą gładkie.
Przenieś masę do szerokiej miski, dodaj sok z limonki, parmezan, oliwę z oliwek, sól i mielony pieprz. Ugniataj, aż będzie gładka.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy