Jeśli nie masz serników, użyj następującego klasycznego przepisu. Ciasto jest delikatne, miękkie, a jednocześnie doskonale zachowuje swój kształt. Dodatkowo półfabrykaty serowe przed smażeniem można obtoczyć w mące lub płatkach kokosowych.
Składniki
- twaróg - 400 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- mąka - 100 g
- wanilina - na czubku noża
- proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
- cukier - 2 art.
- sól - do smaku
- masło (do smażenia) – 50 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przetrzyj twaróg przez sito. Dzięki temu serniki okażą się delikatne i przewiewne.
Dodaj ubite jajko, sól, cukier, wanilinę, proszek do pieczenia i przesianą mąkę. Dokładnie ugniataj masę, aż będzie gładka.
Nabierz łyżką trochę masy twarogowej, uformuj rękami okrągły kotlet i połóż na rozgrzanej patelni z olejem.
Smażyć na złoty kolor z obu stron i ułożyć na papierowej serwetce. Powtórz kroki z resztą ciasta.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy