Uwielbiam zwijać kompoty na zimę, ponieważ jest to bardzo szybkie i łatwe. Nawet w upalne dni możesz poświęcić trochę czasu, ale z dżemem nie będzie to możliwe. Dzielę się przepisem na prosty i szybki kompot śliwkowy. Bardziej podoba mi się bez pestek – możesz podać go jako deser.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Dokładnie opłucz śliwki, pokrój na połówki i wyjmij pestki. Odmiany można przyjmować dowolne, a nawet mieszać-najważniejsze jest to, że w jednym słoiku są owoce o tej samej wielkości.
Podgrzej wysterylizowane słoiki, rozłóż śliwkę i zalej wrzącą wodą przez 10 minut.
Odcedź na patelni, dodaj cukier, goździki, anyż, cynamon lub inne przyprawy do smaku. Gotuj, aż cukier się rozpuści.
Usuń laskę cynamonu, napełnij syrop śliwkowy i zwiń słoiki pokrywkami. Pozostałe przyprawy można pozostawić lub usunąć – według własnego uznania.