kompot śliwkowy bez pestek

1 godz. 0 min.
3 porcje
Kompot śliwkowy bez pestek
0

Uwielbiam zwijać kompoty na zimę, ponieważ jest to bardzo szybkie i łatwe. Nawet w upalne dni możesz poświęcić trochę czasu, ale z dżemem nie będzie to możliwe. Dzielę się przepisem na prosty i szybki kompot śliwkowy. Bardziej podoba mi się bez pestek – możesz podać go jako deser.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Dokładnie opłucz śliwki, pokrój na połówki i wyjmij pestki. Odmiany można przyjmować dowolne, a nawet mieszać-najważniejsze jest to, że w jednym słoiku są owoce o tej samej wielkości.

Kompot śliwkowy bez pestek: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Podgrzej wysterylizowane słoiki, rozłóż śliwkę i zalej wrzącą wodą przez 10 minut.

Kompot śliwkowy bez pestek: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Odcedź na patelni, dodaj cukier, goździki, anyż, cynamon lub inne przyprawy do smaku. Gotuj, aż cukier się rozpuści.

Kompot śliwkowy bez pestek: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Usuń laskę cynamonu, napełnij syrop śliwkowy i zwiń słoiki pokrywkami. Pozostałe przyprawy można pozostawić lub usunąć – według własnego uznania.

Kompot śliwkowy bez pestek: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Zdjęcie: Julia Zubkova

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy