
Istnieją dwa główne sposoby przygotowania gęstego dżemu pomarańczowego: gotuj go przez długi czas do tej samej gęstości lub użyj specjalnych dodatków. Jednym z najlepszych dodatków do zimowych preparatów jest agar-agar, który jest całkowicie organiczny i pochodzenia roślinnego.
Składniki
- pomarańczowy - 1 kg
- cukier - 700 g
- agar-agar - 2 art.
- woda - 100 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Napełnij agar zimną wodą przez 20-30 minut.

Zmiel miąższ pomarańczy blenderem, dodaj cukier i odrobinę skórki do smaku.

Doprowadź obrabiany przedmiot do wrzenia i gotuj przez 10 minut.

Wlej agar, wymieszaj i ponownie zagotuj dżem.

Gotuj przez kolejne 5-7 minut i zwiń w sterylne słoiki.

czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy