pikantna sałatka z kapusty

40 min
4 porcje
Pikantna sałatka z kapusty
0

Ze wszystkich odmian sałatek z kapustą na zimę - ta z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom pikantnych. A sekret jest niezwykle prosty: czosnek, chili i przyprawy. W przeciwnym razie nawet początkujący kucharz poradzi sobie z tym przepisem.

Składniki

  • kapusta - 1 kg
  • woda - 750 ml
  • liść laurowy - 1 rzecz
  • Olej roślinny - 3 art.
  • marchew - 2 kawałki
  • czarny pieprz - 6 groszek
  • Chili - 1 strąk
  • czosnek - 1 Głowa
  • Sol - 1 art.
  • ocet - 75 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posiekaj kapustę, zetrzyj marchewki na koreańskiej tarce i drobno posiekaj chili z czosnkiem.

Pikantna sałatka z kapusty: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Wrzuć warzywa i lekko rozgnieć rękami.

Pikantna sałatka z kapusty: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Dodaj olej, sól, liść laurowy i pieprz do wody, zagotuj i wlej ocet. Zdejmij marynatę z ognia i pozostaw na 10 minut pod przykryciem.

Pikantna sałatka z kapusty: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Napełnij warzywa marynatą i pozostaw pod przykryciem na jeden dzień. Ułóż sałatkę z jarmużu w słoikach.

Pikantna sałatka z kapusty: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Zdjęcie: Julia Zubkova

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy