W naszej rodzinie pomidory w puszkach są najszybciej spożywane, więc staram się je często zamykać. Dla odmiany używam różnych przepisów. Między innymi zbieram pomidory w soku winogronowym. Spróbuj I ty, to jest bardzo smaczne!
Składniki
dla pomidorów:
- pomidory - 2,5 kg
- czosnek - 3 ząbki
- koperek - 20 g
- nasiona gorczycy - 1 art.
- czarny pieprz - 10 groszek
- ocet winny - 2 art.
do marynaty:
- sok winogronowy - 200 ml
- woda - 1,2 L
- cukier - 3 art.
- sól - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz pomidory i nakłuj igłą, aby nie pękły pod wpływem wrzącej wody.
Umieść obrane ząbki czosnku, koper włoski, przyprawy i pomidory w wysterylizowanych słoikach. W tym procesie potrząśnij słoikami kilka razy, aby warzywa były gęstsze.
Wlać do góry wrzącą wodą, przykryć pokrywkami i pozostawić na 20-30 minut.
Odcedź do rondla, dodaj sok winogronowy, cukier, sól i gotuj przez 5 minut.
Wlej ocet winny i wrzącą marynatę do słoików z pomidorami. Zwinąć, odwrócić do góry nogami i owinąć grubym ręcznikiem na jeden dzień.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy