Jak sprawić, by idealne danie było jeszcze smaczniejsze? Oczywiście dodaj sos! Aby nie kupować go w sklepie, proponuję samemu go ugotować. Dzielę się świetnym przepisem na sos śliwkowy do mięsa. Jest tak prosty, że nawet początkujący kucharz może to zrobić.
Składniki
- śliwki - 1 kg
- ocet jabłkowy - 2 art.
- mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- cukier - 60 g
- sól - 30 g
- woda - 150 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Śliwki przekrój na pół, obierz i włóż do rondla.
Dodaj wodę i gotuj przez 15 minut na małym ogniu.
Przetrzyj miękkie owoce przez sito.
Powstałe puree wymieszać z przyprawami, cukrem i solą.
Gotuj przez 10 minut, wlej ocet i natychmiast zdejmij z ognia.
Napełnij czyste, suche słoiki gorącym sosem, zwiń i owiń ciepłym kocem na jeden dzień.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy