solone chrupiące rzędy na zimę

1 godz. 10 min.
4 porcje
Słone chrupiące rzędy na zimę
evannovostro, stock.adobe.com
0

Sąsiad kiedyś podzielił się ze mną tym przepisem. Ona i jej mąż od wielu lat zbierają grzyby, a jak je gotuje — możesz napisać o tym całą książkę! Jej solone rzędy są chrupiące i bardzo aromatyczne! Zapach stoi na całym wejściu!

Składniki

  • Rzędówki - 1 kg
  • Olej roślinny - 2 art.
  • cukier - 1 łyżeczka
  • sól - 1 art.
  • woda - 800 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz rzędy i moczyć przez 3 godziny. Zmieniaj wodę co godzinę.

Ponownie opłucz grzyby, zalej zimną wodą i gotuj przez 15 minut.

Zmień wodę, dodaj trochę soli i gotuj przez kolejne 10 minut.

Wrzuć grzyby do durszlaka, ostudź trochę i ponownie spłucz.

W dużym rondlu zagotuj wodę z solą i cukrem.

Dodaj olej roślinny, rzędy i gotuj przez 10 minut.

Ułóż rzędy w wysterylizowanych słoikach, zwinąć i owinąć grubym ręcznikiem.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy