Sąsiad kiedyś podzielił się ze mną tym przepisem. Ona i jej mąż od wielu lat zbierają grzyby, a jak je gotuje — możesz napisać o tym całą książkę! Jej solone rzędy są chrupiące i bardzo aromatyczne! Zapach stoi na całym wejściu!
Składniki
- Rzędówki - 1 kg
- Olej roślinny - 2 art.
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - 1 art.
- woda - 800 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz rzędy i moczyć przez 3 godziny. Zmieniaj wodę co godzinę.
Ponownie opłucz grzyby, zalej zimną wodą i gotuj przez 15 minut.
Zmień wodę, dodaj trochę soli i gotuj przez kolejne 10 minut.
Wrzuć grzyby do durszlaka, ostudź trochę i ponownie spłucz.
W dużym rondlu zagotuj wodę z solą i cukrem.
Dodaj olej roślinny, rzędy i gotuj przez 10 minut.
Ułóż rzędy w wysterylizowanych słoikach, zwinąć i owinąć grubym ręcznikiem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy