Niewiele osób nie zna pysznych francuskich ciasteczek Madeleine. Przygotowuje się go w postaci przegrzebków z powietrznego ciasta biszkoptowego. Radzę używać silikonowych foremek – nie trzeba ich smarować, a ciasteczka są wygodnie wyjmowane!
Składniki
- mąka - 1,5 szklanki
- jaja kurze - 4 kawałki
- masło - 150 g
- cukier puder - 120 g
- proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
- Skórka z cytryny - 0,5 łyżeczka
- sól - 0,25 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Roztop masło i lekko ostudź.
Ubij jajka z cukrem pudrem na średniej prędkości.
Dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i skórką.
Dodaj masło, sól i zagniataj ciasto. Przykryj miskę folią spożywczą i pozostaw na 40 minut w temperaturze pokojowej.
Wypełnij kokilki ciastem w dwóch trzecich. Ciasteczka będą rosły, więc pamiętaj, aby zostawić wolne miejsce.
Piec w rozgrzanym piekarniku według następującego schematu: 2 minuty w 220 stopniach, 3 minuty w 200 stopniach i kolejne 5 minut w 180 stopniach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy