pieczenie 22.01.2022

Ciasteczka & 171; Madeleine & 187;

1 godz. 10 min.
30 porcji
Ciasteczka
0

Niewiele osób nie zna pysznych francuskich ciasteczek Madeleine. Przygotowuje się go w postaci przegrzebków z powietrznego ciasta biszkoptowego. Radzę używać silikonowych foremek – nie trzeba ich smarować, a ciasteczka są wygodnie wyjmowane!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Roztop masło i lekko ostudź.

Ciasteczka

Ubij jajka z cukrem pudrem na średniej prędkości.

Ciasteczka

Dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i skórką.

Ciasteczka

Dodaj masło, sól i zagniataj ciasto. Przykryj miskę folią spożywczą i pozostaw na 40 minut w temperaturze pokojowej.

Ciasteczka

Wypełnij kokilki ciastem w dwóch trzecich. Ciasteczka będą rosły, więc pamiętaj, aby zostawić wolne miejsce.

Ciasteczka

Piec w rozgrzanym piekarniku według następującego schematu: 2 minuty w 220 stopniach, 3 minuty w 200 stopniach i kolejne 5 minut w 180 stopniach.

Ciasteczka

Zdjęcie: Yuliia Stsepeleva

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy