![Ciasteczka Ciasteczka](https://cdn.gotujznami.com.pl/images/5160/b3519ca52a35a1ee925472ed23bbc2f3.jpg)
Niewiele osób nie zna pysznych francuskich ciasteczek Madeleine. Przygotowuje się go w postaci przegrzebków z powietrznego ciasta biszkoptowego. Radzę używać silikonowych foremek – nie trzeba ich smarować, a ciasteczka są wygodnie wyjmowane!
Składniki
- mąka - 1,5 szklanki
- jaja kurze - 4 kawałki
- masło - 150 g
- cukier puder - 120 g
- proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
- Skórka z cytryny - 0,5 łyżeczka
- sól - 0,25 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Roztop masło i lekko ostudź.
![Ciasteczka Ciasteczka](https://cdn.gotujznami.com.pl/images/5160/94c518882816a3d9d38d6fa655f87698.jpg)
Ubij jajka z cukrem pudrem na średniej prędkości.
![Ciasteczka Ciasteczka](https://cdn.gotujznami.com.pl/images/5160/bcabe2b7c3f7a57bdfe922d578828e96.jpg)
Dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i skórką.
![Ciasteczka Ciasteczka](https://cdn.gotujznami.com.pl/images/5160/446d10b64b6a1270128aeb46939842ce.jpg)
Dodaj masło, sól i zagniataj ciasto. Przykryj miskę folią spożywczą i pozostaw na 40 minut w temperaturze pokojowej.
![Ciasteczka Ciasteczka](https://cdn.gotujznami.com.pl/images/5160/f67891a0b21452470f99a314f7953d0b.jpg)
Wypełnij kokilki ciastem w dwóch trzecich. Ciasteczka będą rosły, więc pamiętaj, aby zostawić wolne miejsce.
![Ciasteczka Ciasteczka](https://cdn.gotujznami.com.pl/images/5160/fc77a7f8eb3107f4b37ecbfc39a2221e.jpg)
Piec w rozgrzanym piekarniku według następującego schematu: 2 minuty w 220 stopniach, 3 minuty w 200 stopniach i kolejne 5 minut w 180 stopniach.
![Ciasteczka Ciasteczka](https://cdn.gotujznami.com.pl/images/5160/0585143aab2bb898a7e96f4824a3f5a1.jpg)
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy