pieczenie 11.02.2022

delikatne naleśniki z mąki ryżowej

30 min
4 porcje
Delikatne naleśniki z mąki ryżowej
0

Czy kiedykolwiek robiłeś naleśniki z mąki ryżowej? Delikatne i miękkie-dosłownie rozpływają się w ustach. Nie ma trudności w przygotowaniu. Jedyny punkt-wymieszaj ciasto przed każdym naleśnikiem, ponieważ mąka ryżowa ma tendencję do szybkiego osiadania.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Za pomocą miksera ubij jajka z cukrem i solą na puszystą pianę.

Delikatne naleśniki z mąki ryżowej: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Wlej ciepłe mleko, połowę oleju roślinnego i wymieszaj.

Delikatne naleśniki z mąki ryżowej: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Dodaj przesianą mąkę ryżową, esencję waniliową i jeszcze raz wymieszaj. Konsystencja ciasta powinna być nieco grubsza niż z mąki pszennej.

Delikatne naleśniki z mąki ryżowej: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Rozgrzej patelnię olejem roślinnym, wlej pół garnka ciasta i równomiernie rozprowadź na całej powierzchni ukośnymi ruchami.

Delikatne naleśniki z mąki ryżowej: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Smaż naleśnik na złoty kolor z obu stron. Powtórz kroki z resztą ciasta.

Delikatne naleśniki z mąki ryżowej: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Zdjęcie: Yuliia Stsepeleva

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy