Czy kiedykolwiek robiłeś naleśniki z mąki ryżowej? Delikatne i miękkie-dosłownie rozpływają się w ustach. Nie ma trudności w przygotowaniu. Jedyny punkt-wymieszaj ciasto przed każdym naleśnikiem, ponieważ mąka ryżowa ma tendencję do szybkiego osiadania.
Składniki
- mleko - 1,5 szklanki
- jaja kurze - 1 rzecz
- mąka ryżowa - 90 g
- esencja waniliowa - 1 kropla
- cukier - 1,5 art.
- sól - 0,25 łyżeczka
- Olej roślinny (do smażenia) – 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Za pomocą miksera ubij jajka z cukrem i solą na puszystą pianę.
Wlej ciepłe mleko, połowę oleju roślinnego i wymieszaj.
Dodaj przesianą mąkę ryżową, esencję waniliową i jeszcze raz wymieszaj. Konsystencja ciasta powinna być nieco grubsza niż z mąki pszennej.
Rozgrzej patelnię olejem roślinnym, wlej pół garnka ciasta i równomiernie rozprowadź na całej powierzchni ukośnymi ruchami.
Smaż naleśnik na złoty kolor z obu stron. Powtórz kroki z resztą ciasta.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy