Interesuje Cię prawidłowe odżywianie? Następnie proponuję dzisiaj wypróbować świetny przepis na kotlety. Będą przygotowywane z kapusty. Jeśli warzywo jest Młode, można pominąć wstępny etap duszenia. Przejdź od razu do siekania.
Składniki
- kapusta - 500 g
- czosnek - 2 ząbki
- jaja kurze - 2 kawałki
- Manka - 3 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- masło (do smarowania) – 20 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posiekaj kapustę w cienkie paski.
Włącz program "duszenie", posmaruj miskę masłem i dodaj kapustę. Zamknij pokrywkę i gotuj na wolnym ogniu przez 40 minut.
Lekko ostudź miękką kapustę i posiekaj w blenderze.
Dodaj jajka, semolinę, sól, mielony pieprz i czosnek przepuszczony przez prasę. Wymieszaj i odłóż na bok na 15 minut.
Z powstałego mięsa mielonego uformuj małe placki tej samej wielkości.
Wlej 2 szklanki wody do miski wolnowaru. Ustaw pod stawką, posmaruj olejem i ułóż kotlety.
Aktywuj tryb "parowiec", zamknij pokrywkę i gotuj przez 10 minut.
Otwórz pokrywkę, delikatnie odwróć placki i kontynuuj gotowanie przez kolejne 10 minut.