dania główne 17.02.2022

kotlety z kapusty na parze

1 godz. 10 min.
4 porcje
Kotlety z kapusty na parze
irina, stock.adobe.com
0

Interesuje Cię prawidłowe odżywianie? Następnie proponuję dzisiaj wypróbować świetny przepis na kotlety. Będą przygotowywane z kapusty. Jeśli warzywo jest Młode, można pominąć wstępny etap duszenia. Przejdź od razu do siekania.

Składniki

  • kapusta - 500 g
  • czosnek - 2 ząbki
  • jaja kurze - 2 kawałki
  • Manka - 3 art.
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • sól - do smaku
  • masło (do smarowania) – 20 g

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posiekaj kapustę w cienkie paski.

Włącz program "duszenie", posmaruj miskę masłem i dodaj kapustę. Zamknij pokrywkę i gotuj na wolnym ogniu przez 40 minut.

Lekko ostudź miękką kapustę i posiekaj w blenderze.

Dodaj jajka, semolinę, sól, mielony pieprz i czosnek przepuszczony przez prasę. Wymieszaj i odłóż na bok na 15 minut.

Z powstałego mięsa mielonego uformuj małe placki tej samej wielkości.

Wlej 2 szklanki wody do miski wolnowaru. Ustaw pod stawką, posmaruj olejem i ułóż kotlety.

Aktywuj tryb "parowiec", zamknij pokrywkę i gotuj przez 10 minut.

Otwórz pokrywkę, delikatnie odwróć placki i kontynuuj gotowanie przez kolejne 10 minut.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy