Nawet ci, którzy gorliwie liczą kalorie, mogą sobie pozwolić na pyszny deser. Ciasto naleśnikowe PP jest przygotowywane bez cukru i tylko ze zdrowych produktów. Krem jest ubijany z beztłuszczowego twarogu i ricotty. W razie potrzeby możesz dodać trochę waniliny lub skórki cytrusowej.
Składniki
- jaja kurze - 5 sztuk
- mleko - 450 ml
- stewia (płynny ekstrakt) – 1 łyżeczka
- mąka ryżowa - 2 art.
- skrobia kukurydziana - 1 art.
- Olej roślinny - 1 art.
- wanilina - na czubku noża
- orzechy włoskie - garść
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij jajka ze stewią, aż będą puszyste.
Dodaj mleko, masło, wanilinę, skrobię i mąkę. Mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
Wlej trochę ciasta na rozgrzaną patelnię, rozprowadź równomiernie na całej powierzchni i smaż na złoty kolor po obu stronach. Powtarzaj czynności,aż skończy się ciasto.
Wymieszaj ricottę, twaróg i ekstrakt ze stewii.
Ułóż naleśniki jeden na drugim, szczotkując przygotowaną śmietaną.
Udekoruj wierzch i posyp posiekanymi orzechami. Przed podaniem ciasto naleśnikowe PP należy odstawić na kilka godzin w lodówce.