Istnieje wiele ciekawych przepisów na to ciasto. Najbardziej podoba mi się klasyczna wersja z jagodami i polewą czekoladową. Proces gotowania jest długi, ale niezbyt skomplikowany. W razie potrzeby poradzi sobie z tym nawet początkujący.
Składniki
- białka jaj - 4 kawałki
- ocet winny - 1 łyżeczka
- cukier puder - 200 g
- skrobia - 1 art.
- śmietana (33% tłuszczu) – 200 ml
- mascarpone - 100 g
- cukier puder - 50 g
- jagody (dowolny) – 250 G
- cukier puder - 1 art.
- skórka pomarańczowa - 2 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Schłodzone białka ubij na ostre szczyty.
Nie przestając ubijać, dodaj cukier puder i ocet.
Dodaj skrobię i delikatnie wymieszaj silikonową szpatułką.
Narysuj trzy koła o średnicy 20 centymetrów na pergaminie. Na każdym z nich połóż masę białkową.
Piecz bezę przez 1,5-2 godziny w piekarniku rozgrzanym do 100 stopni.
Ubij śmietanę z cukrem pudrem.
Dodaj mascarpone i wymieszaj.
Na małej patelni wymieszaj cukier z kakao.
Dodaj mleko, stopione masło i zagotuj na małym ogniu.
Złóż ciasto, smarując ciasta kremem.
Na wierzch posmaruj kremem, udekoruj jagodami, posyp skórką i polej schłodzonym lukrem.