desery 08.02.2022

ciasto Pavlova z jagodami i polewą czekoladową

2 godz. 30 min.
12 porcji
Ciasto Pavlova z jagodami i polewą czekoladową
exclusive-design, stock.adobe.com
0

Istnieje wiele ciekawych przepisów na to ciasto. Najbardziej podoba mi się klasyczna wersja z jagodami i polewą czekoladową. Proces gotowania jest długi, ale niezbyt skomplikowany. W razie potrzeby poradzi sobie z tym nawet początkujący.

Składniki

dla bezy:
do kremu:
do glazury:
do dekoracji:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Schłodzone białka ubij na ostre szczyty.

Nie przestając ubijać, dodaj cukier puder i ocet.

Dodaj skrobię i delikatnie wymieszaj silikonową szpatułką.

Narysuj trzy koła o średnicy 20 centymetrów na pergaminie. Na każdym z nich połóż masę białkową.

Piecz bezę przez 1,5-2 godziny w piekarniku rozgrzanym do 100 stopni.

Ubij śmietanę z cukrem pudrem.

Dodaj mascarpone i wymieszaj.

Na małej patelni wymieszaj cukier z kakao.

Dodaj mleko, stopione masło i zagotuj na małym ogniu.

Złóż ciasto, smarując ciasta kremem.

Na wierzch posmaruj kremem, udekoruj jagodami, posyp skórką i polej schłodzonym lukrem.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy