W sezonie pachnących cytrusów nie przegap okazji, aby rozpieszczać rodzinę mandarynkowymi piankami. Zwiewny deser jest przygotowywany na agarze agarowym, dzięki czemu zawsze doskonale się stabilizuje. Oprócz podanej listy składników potrzebny będzie mikser i worek do szprycowania z dyszami.
Składniki
- mandarynki - 3 kawałki
- białka jaj - 2 kawałki
- cukier - 400 g
- agar-agar - 8 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Usuń 1 łyżkę.skórki z mandarynek.
W dowolny wygodny sposób wyciśnij sok z owoców, odcedź.
Wymieszaj powstały sok ze skórką, 100 g cukru i podgrzej do 50 stopni na małym ogniu.
Dodaj agar i gotuj przez 4 minuty, często mieszając. Syrop powinien dobrze się zagotować.
Schłodzone białka ubij z pozostałym cukrem na ostre szczyty.
Bez przerywania pracy miksera wlej syrop mandarynkowy cienkim strumieniem. Ubijaj wszystko razem przez kolejne 2-3 minuty.
Włóż masę do worka do szprycowania, załóż odpowiednią dyszę. Ułóż pianki na silikonowej macie lub blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Suszyć przez 1 dzień w temperaturze pokojowej.