W weekend często coś gotuję. Ostatnio próbowałem nowego przepisu na sernik ze skondensowanym mlekiem. Deser okazał się doskonały i okazał się bardzo przydatny. Przyjechali do nas Goście, więc resztę sobotniej nocy spędziliśmy na herbacie.
Składniki
- ciasteczka (ghee) – 250 g
- masło - 100 g
- mleko skondensowane - 500 ml
- jaja kurze - 5 sztuk
- cukier waniliowy - 0,5 łyżeczka
- sól - na czubku noża
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ciasteczka zmielić w blenderze lub pokruszyć wałkiem do ciasta.
Dodaj cukier waniliowy, stopione masło i dobrze wymieszaj.
Połóż na dnie przygotowanej formy, lekko ubijając. Możesz tworzyć boki o dowolnej wysokości lub nie.
Jajka lekko ubij solą.
Dodaj mleko skondensowane i ubijaj wszystko razem przez 3 minuty.
Wlej powstałą masę do formy na podstawę i wygładź.
Piecz przez 30 minut w 200 stopniach, a następnie zmniejsz temperaturę do 170 i gotuj przez kolejne 25-30 minut.
Nie wyjmuj gotowego sernika z formy, dopóki nie ostygnie całkowicie.