Co zaskakujące, podobne desery były w starożytnej Grecji. Wtedy proces gotowania wymagał dużo czasu i wysiłku. Na szczęście teraz jest inaczej. Na przykład ten przepis z łatwością przygotuje sernik waniliowy po spędzeniu nieco ponad 1 godziny.
Składniki
- ciasteczka (cukier) – 300 g
- masło - 140 g
- Ser Philadelphia - 250 g
- śmietana - 250 g
- jaja kurze - 3 kawałki
- cukier - 150 g
- strąk wanilii - 1 rzecz
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ciasteczka zmielić w blenderze lub pokruszyć wałkiem do ciasta.
Dodaj stopione masło i wymieszaj.
Umieść powstałą masę w dzielonej formie, lekko ubijając. Nie zapomnij uformować boków.
Pokrój wanilię na pół, wybierz nasiona nożem.
Połącz ser, śmietanę, cukier i nasiona wanilii. Ubij mikserem do uzyskania gładkiej konsystencji.
Bez przerywania pracy miksera dodaj po jednym na raz wszystkie jajka.
Wlej grubą masę do formy z przygotowaną podstawą i spłaszcz.
Piec przez 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
Nie wyjmuj gotowego sernika waniliowego z formy, dopóki nie ostygnie całkowicie.