desery 22.07.2023

Sernik waniliowy

1 godz. 10 min.
6 porcji
Sernik waniliowy
Chaechaebyv, stock.adobe.com
0

Co zaskakujące, podobne desery były w starożytnej Grecji. Wtedy proces gotowania wymagał dużo czasu i wysiłku. Na szczęście teraz jest inaczej. Na przykład ten przepis z łatwością przygotuje sernik waniliowy po spędzeniu nieco ponad 1 godziny.

Składniki

dla podstawy:
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ciasteczka zmielić w blenderze lub pokruszyć wałkiem do ciasta.

Dodaj stopione masło i wymieszaj.

Umieść powstałą masę w dzielonej formie, lekko ubijając. Nie zapomnij uformować boków.

Pokrój wanilię na pół, wybierz nasiona nożem.

Połącz ser, śmietanę, cukier i nasiona wanilii. Ubij mikserem do uzyskania gładkiej konsystencji.

Bez przerywania pracy miksera dodaj po jednym na raz wszystkie jajka.

Wlej grubą masę do formy z przygotowaną podstawą i spłaszcz.

Piec przez 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.

Nie wyjmuj gotowego sernika waniliowego z formy, dopóki nie ostygnie całkowicie.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy