desery 15.07.2023

Tiramisu z Baileys

20 min
6 porcji
Tiramisu z baileysem
Maksim Shebeko, stock.adobe.com
0

Włoski deser jest popularny na całym świecie. Wielu przygotowuje go w domu, eksperymentując z różnymi dodatkami. Bardzo podobała mi się tiramisu z Baileys, którą ostatnio traktowała mnie przyjaciółka. Kremowe nuty irlandzkiego likieru idealnie pasują do harmonijnego bukietu smaków.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ostrożnie podziel jajka na białka i żółtka.

Białka ubić solą na ostre szczyty.

Ubij żółtka osobno z cukrem pudrem.

Wymieszaj mascarpone, ubite żółtka i masę białkową.

W szerokiej filiżance połącz kawę i likier Baileys.

Zanurz ciasteczka Savoyardi w aromatycznej kawie i ułóż na dnie przygotowanego talerza.

Obficie posyp śmietaną.

Ponownie zanurz ciasteczka w kawie i ułóż w następnej warstwie, posmaruj kremem. Powtarzaj procedurę, aż skończy się ciasteczko.

Posyp śmietaną i posyp kakao. Tiramisu powinno stać kilka godzin w lodówce.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy