Włoski deser jest popularny na całym świecie. Wielu przygotowuje go w domu, eksperymentując z różnymi dodatkami. Bardzo podobała mi się tiramisu z Baileys, którą ostatnio traktowała mnie przyjaciółka. Kremowe nuty irlandzkiego likieru idealnie pasują do harmonijnego bukietu smaków.
Składniki
- Ciasteczka Savoyardi - 400 g
- mascarpone - 400 g
- jaja kurze - 4 kawałki
- cukier puder - 100 g
- Kawa (espresso) – 150 ml
- Baileys - 2 art.
- kakao (do dekoracji) – 2 art.
- sól - na czubku noża
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ostrożnie podziel jajka na białka i żółtka.
Białka ubić solą na ostre szczyty.
Ubij żółtka osobno z cukrem pudrem.
Wymieszaj mascarpone, ubite żółtka i masę białkową.
W szerokiej filiżance połącz kawę i likier Baileys.
Zanurz ciasteczka Savoyardi w aromatycznej kawie i ułóż na dnie przygotowanego talerza.
Obficie posyp śmietaną.
Ponownie zanurz ciasteczka w kawie i ułóż w następnej warstwie, posmaruj kremem. Powtarzaj procedurę, aż skończy się ciasteczko.
Posyp śmietaną i posyp kakao. Tiramisu powinno stać kilka godzin w lodówce.