dżem z aronii z liśćmi wiśni

2 godz. 0 min.
3 porcje
Dżem z aronii z liściem wiśni
shabbydecor, stock.adobe.com
0

Dżem z aronii jest często gotowany z różnymi naturalnymi dodatkami. Na przykład, jeśli podczas gotowania użyjesz soczystych liści wiśni, przysmak nabierze wiśniowego posmaku i subtelnego wiśniowego smaku. Ciekawe? Dzielę się sprawdzonym przepisem.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Usuń jagody z gałązek, posortuj, opłucz pod bieżącą wodą, włóż do durszlaka.

Opłucz liście wiśni i osusz ręcznikami papierowymi. Złóż liście do pojemnika do gotowania, zalej wodą, zagotuj i gotuj przez 15-20 minut, a następnie włóż do durszlaka.

Rondel z bulionem, w którym gotowano liście wiśni, ponownie podpal, dodaj cukier i zagotuj syrop na małym ogniu.

Do wrzącego syropu dodaj przygotowane jagody aronii i gotuj przez 7-10 minut, mieszając. Następnie zdejmij patelnię z ognia i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Ponownie gotuj obrabiany przedmiot przez 10 minut, zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia. Powtórz procedurę po raz trzeci, dodając szczyptę kwasu cytrynowego do dżemu i wydłużając czas ostatniego gotowania do 15 minut.

Gorący dżem z aronii wlać do wcześniej wysterylizowanych słoików, zwinąć i schłodzić do góry nogami w temperaturze pokojowej.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy