Dżem z aronii jest często gotowany z różnymi naturalnymi dodatkami. Na przykład, jeśli podczas gotowania użyjesz soczystych liści wiśni, przysmak nabierze wiśniowego posmaku i subtelnego wiśniowego smaku. Ciekawe? Dzielę się sprawdzonym przepisem.
Składniki
- Aronia - 1 kg
- cukier - 800 g
- woda - 500 ml
- kwas cytrynowy - szczypta
- liście wiśni - 1 pęczek
Przepis na gotowanie krok po kroku
Usuń jagody z gałązek, posortuj, opłucz pod bieżącą wodą, włóż do durszlaka.
Opłucz liście wiśni i osusz ręcznikami papierowymi. Złóż liście do pojemnika do gotowania, zalej wodą, zagotuj i gotuj przez 15-20 minut, a następnie włóż do durszlaka.
Rondel z bulionem, w którym gotowano liście wiśni, ponownie podpal, dodaj cukier i zagotuj syrop na małym ogniu.
Do wrzącego syropu dodaj przygotowane jagody aronii i gotuj przez 7-10 minut, mieszając. Następnie zdejmij patelnię z ognia i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Ponownie gotuj obrabiany przedmiot przez 10 minut, zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia. Powtórz procedurę po raz trzeci, dodając szczyptę kwasu cytrynowego do dżemu i wydłużając czas ostatniego gotowania do 15 minut.
Gorący dżem z aronii wlać do wcześniej wysterylizowanych słoików, zwinąć i schłodzić do góry nogami w temperaturze pokojowej.