półfabrykaty na zimę
20.02.2023
gęsta galaretka z czerwonej porzeczki bez żelatyny i sterylizacji
15 min
8 porcji
Zwracam uwagę na świetny przepis na gęstą galaretkę z czerwonej porzeczki. Zgodnie z tym przepisem jest przygotowywany bez żelatyny i sterylizacji. W miarę ochładzania masa gęstnieje. Przyczynia się do tego wysoka zawartość naturalnej pektyny w jagodach.
Składniki
- czerwona porzeczka - 2 kg
- cukier - 2 kg
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umieść porzeczki na patelni, przykryj cukrem i odłóż na bok na 2 godziny.
Ustaw na małym ogniu i gotuj przez 7-10 minut.
Lekko ostudź powstałą masę i przetrzyj przez sito.
Wlej galaretkę do wysterylizowanych słoików i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy