Pieczone młode ziemniaki w stylu rustykalnym są niezwykle delikatne i aromatyczne. Wolę gotować pod folią, aby ziemniaki zachowały miękkość. W przypadku złotej skórki folię należy otworzyć nieco wcześniej.
Składniki
- młode ziemniaki - 800 g
- chmiel-suneli - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- Olej roślinny - 3 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz młode ziemniaki, osusz ręcznikami papierowymi i pokrój.
Dodaj zmielony pieprz, chmiel suneli, sól, olej i wymieszaj.
Ułóż ziemniaki na wysmarowanej blasze do pieczenia i przykryj podwójną warstwą folii. Piec przez 20-25 minut w temperaturze 200 stopni w nagrzanym piekarniku.
Ostrożnie zdejmij folię i zrumień ziemniaki przez kolejne 5-7 minut. W zależności od wielkości kawałków czas gotowania może się różnić.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy