dania główne 08.04.2023

kasza manna na mleku bez grudek

15 min
4 porcje
Kasza manna na mleku bez grudek
0

Czy wiesz, jak gotować kaszę mannę bez grudek? Dziś z przyjemnością opowiem wam sprawdzony przepis, którego używam od wielu lat. Nie dodaję dużo cukru, więc dostosuj jego ilość do swoich upodobań.

Składniki

  • mleko - 2,5 szklanki
  • Manka - 100 g
  • masło - 20 g
  • cukier - 1 art.
  • sól - 0,25 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wlej mleko do rondla i zagotuj na małym ogniu.

Kasza manna na mleku bez grudek: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Ciągle mieszając, delikatnie wlej kaszę mannę cienkim strumieniem.

Kasza manna na mleku bez grudek: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Dodaj sól, cukier i gotuj przez 4 minuty na małym ogniu. Kontynuuj częste mieszanie, w przeciwnym razie owsianka się spali.

Kasza manna na mleku bez grudek: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Usuń owsiankę z ognia, dodaj masło, dobrze wymieszaj i pozostaw pod przykryciem na 10-15 minut.

Kasza manna na mleku bez grudek: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Połóż gotową kaszę mannę na talerzu i podawaj.

Kasza manna na mleku bez grudek: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Zdjęcie: Julia Zubkova

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
2 komentarzy