Wymyślasz pyszne danie na obiad? Piecz wołowinę w całości w piekarniku. Przepis nie jest kłopotliwy, ale długotrwały. Ważne jest, aby wybrać miękką polędwicę bez żył. Radzę również zwrócić uwagę na kolor-dobra wołowina powinna być jasnoczerwona.
Składniki
- wołowina (filet) – 1,5 kg
- oliwa z oliwek - 2 art.
- czosnek - 5 ząbki
- ziele angielskie - 3 groszek
- rozmaryn - 2 gałązki
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- sól (duży) – 0,5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz wołowinę z nadmiaru folii, opłucz i osusz ręcznikiem papierowym.
Osobno wymieszaj olej, sól, mielony czosnek, mielony czarny pieprz i groszek ziela angielskiego zmiażdżony wałkiem do ciasta.
Posmaruj wołowinę tą marynatą, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2 godziny.
Wyjmij wołowinę z lodówki, zdejmij folię i pozostaw do podgrzania w temperaturze pokojowej przez godzinę.
Zawiń mięso w folię i wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1,5 godziny.
Ostrożnie otwórz folię, zmniejsz ogień do 160 stopni i piecz przez kolejne 20 minut.
Pozostaw gotowe mięso na 20 minut w wyłączonym piekarniku, aby wszystkie smaki się połączyły.
Przed podaniem pokrój wołowinę na kawałki odpowiedniej wielkości, posyp grubą solą i rozmarynem.