Gotowane ziemniaki dobrze komponują się ze szprotami, dzięki czemu możesz urozmaicić swoje menu, przygotowując zrazy ziemniaczane z nadzieniem szprotowym. Zrazy można podawać jako niezależne danie, uzupełniając je piklami lub sałatką warzywną.
Składniki
- ziemniaki - 1 kg
- szproty - 1 Bank
- cebula - 1 rzecz
- bułka tarta - 4 art.
- sól - do smaku
- Olej roślinny (do smażenia) – 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie i zetrzyj na puree, odstaw do ostygnięcia.
Cebulę obrać i drobno posiekać.
Przenieś szproty do miski i zmiażdż je widelcem, a następnie dodaj cebulę i wymieszaj.
Połóż warstwę puree na talerzu, posyp odrobiną szprota i nadzienia cebulowego.
Przykryj drugą warstwą puree i uformuj mały placek. W ten sposób oślep wszystkie zrazy.
Obtocz je w bułce tartej i usmaż z obu stron na oleju roślinnym na złoty kolor.
Podawaj natychmiast, na gorąco.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy