Teraz wielu zainteresowało się zdrowym jedzeniem i w związku z tym królik stał się jeszcze bardziej popularny. Dziś oferuję ciekawy przepis na pysznego pieczonego królika. Ugotujemy go na dużej patelni z grubym dnem.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz królika, pokrój i włóż do głębokiej miski.
Dodaj oliwę z oliwek, paprykę, mielony pieprz i ząbki czosnku zmiażdżone rączką noża. Przykryj folią spożywczą i pozostaw do marynowania przez 30 minut w temperaturze pokojowej.
Rozgrzej olej roślinny na patelni, włóż królika i smaż przez 12-15 minut. Każdy kawałek powinien być zrumieniony ze wszystkich stron.
Wlej wrzącą wodę, dodaj rozmaryn, sól i przykryj. Gotuj na średnim ogniu, aż płyn całkowicie wyparuje.
Dodaj masło i zrumień królika przez kolejne 4-5 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy