dania główne 14.11.2022

pieczony królik na patelni

1 godz. 35 min.
4 porcje
Smażony królik na patelni
0

Teraz wielu zainteresowało się zdrowym jedzeniem i w związku z tym królik stał się jeszcze bardziej popularny. Dziś oferuję ciekawy przepis na pysznego pieczonego królika. Ugotujemy go na dużej patelni z grubym dnem.

Składniki

  • Królik - 1 kg
  • czosnek - 4 ząbki
  • papryka - 1 łyżeczka
  • rozmaryn - 2 gałązki
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • sól - do smaku
  • oliwa z oliwek - 2 art.
  • Olej roślinny - 30 ml
  • masło - 50 g
  • woda (wrząca woda) – 1 szkło

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz królika, pokrój i włóż do głębokiej miski.

Smażony królik na patelni: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Dodaj oliwę z oliwek, paprykę, mielony pieprz i ząbki czosnku zmiażdżone rączką noża. Przykryj folią spożywczą i pozostaw do marynowania przez 30 minut w temperaturze pokojowej.

Smażony królik na patelni: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Rozgrzej olej roślinny na patelni, włóż królika i smaż przez 12-15 minut. Każdy kawałek powinien być zrumieniony ze wszystkich stron.

Smażony królik na patelni: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Wlej wrzącą wodę, dodaj rozmaryn, sól i przykryj. Gotuj na średnim ogniu, aż płyn całkowicie wyparuje.

Smażony królik na patelni: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Dodaj masło i zrumień królika przez kolejne 4-5 minut.

Smażony królik na patelni: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Zdjęcie: Julia Zubkova

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy