dania główne 22.01.2022

gulasz z bakłażana i pomidorów

35 min
4 porcje
Gulasz z bakłażana i pomidorów
0

Wkrótce kolacja i nie wymyśliłeś jeszcze odpowiedniego Dania? Może lekki gulasz z bakłażanem i pomidorami? Nie kłopotliwe, szybkie i bardzo smaczne. Można go podawać z krakersami, brązowym chlebem lub chlebem.

Składniki

  • bakłażan - 350 g
  • pomidory - 200 g
  • cebula - 1 rzecz
  • Olej roślinny - 80 ml
  • czosnek - 2 ząbki
  • czarny pieprz - 3 groszek
  • liść laurowy - 1 rzecz
  • sól - do smaku
  • Zieleń (do zgłoszenia) – 3 gałązki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój bakłażany w podłużne kostki i moczyć w słonej wodzie przez 10 minut.

Gulasz z bakłażana i pomidorów: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Obierz cebulę i posiekaj. Pokrój duże pomidory na cztery części, małe-na pół.

Gulasz z bakłażana i pomidorów: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę i smaż na złoty kolor.

Gulasz z bakłażana i pomidorów: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Dodaj bakłażany, liście laurowe i czarne ziarna pieprzu. Gotuj przez 10 minut, ciągle mieszając warzywa.

Gulasz z bakłażana i pomidorów: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Dodaj pomidory i czosnek zmiażdżony nożem. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut.

Gulasz z bakłażana i pomidorów: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Sól, wyłącz i zaparz pod przykryciem przez 20 minut.

Gulasz z bakłażana i pomidorów: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6

Podawaj gulasz, dodając do talerza trochę świeżych ziół.

Gulasz z bakłażana i pomidorów: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 7

Zdjęcie: Julia Zubkova

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy