Nie mylić z hummusem. Pasztet z ciecierzycy jest przygotowywany bez pasty sezamowej i soku z cytryny. Głównym składnikiem jest dobrze ugotowana ciecierzyca. Jako dodatki stosuje się smażoną cebulę, sól i czosnek. Bardzo proste i smaczne!
Składniki
- ciecierzyca - 300 g
- cebula - 2 kawałki
- czosnek - 2 ząbki
- Olej roślinny - 2 art.
- sól - 1 łyżeczka
- woda - 1,2 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ciecierzyca jest wstępnie namoczona w zimnej wodzie przez 4 godziny.
Wrzuć do durszlaka, spłucz i zalej świeżą wodą. Gotuj przez 40 minut na średnim ogniu
Weź trochę bulionu do szklanki, spuść resztę. Usuń ciecierzycę do ostygnięcia.
Obierz cebulę i czosnek, posiekaj.
Umieść cebulę na rozgrzanej patelni z olejem i smaż, aż będzie przezroczysta.
Umieść gotowaną ciecierzycę i smażoną cebulę w misce blendera.
Dodaj czosnek, sól i zmiel do uzyskania gładkości. Jeśli pasztet jest zbyt gęsty, dodaj trochę bulionu i ponownie wymieszaj.