Istnieje wiele przepisów na tę popularną przekąskę. Gotuje się go w pita i pita, z warzywami, marynatami, owocami morza i mięsem. Ale zawsze chcesz wrócić do ulubionych klasyków. Zróbmy to dzisiaj-ugotujmy shawarmę z wołowiną.
Składniki
- wołowina (polędwica) – 500 g
- papryka - 2 kawałki
- cebula - 2 kawałki
- kolendra - jedna trzecia wiązki
- sałata - 2 liścia
- Olej roślinny - 30 ml
- sos sojowy - 2 art.
- majonez - 1 art.
- ketchup - 2 art.
- musztarda - 1 art.
- chmiel-suneli - 1 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przygotuj wołowinę, zetrzyj ze wszystkich stron przyprawami i solą.
Posmaruj sosem sojowym, zawiń w folię i wstaw do lodówki na 2 godziny.
Pokrój mięso na duże kawałki i smaż na oleju do miękkości.
Pokrój pieczoną wołowinę, sałatę, obraną cebulę i paprykę.
Połącz majonez, musztardę i sos pomidorowy.
Rozłóż chleb pita na stole i posmaruj przygotowanym sosem.
Ułóż wołowinę, warzywa i kawałki liści sałaty.
Wsuń boki i spód do środka. Rzuć shawarmę.
Gotową shawarmę z wołowiną lekko zrumienić na grillu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy