dżem rabarbarowy

1 godz. 0 min.
4 porcje
Dżem rabarbarowy
Szakaly, stock.adobe.com
0

Niepozorne łodygi rabarbaru to idealna baza do dżemu dla miłośników oryginalnych słodko-kwaśnych smaków. Najczęściej stosuje się go jako dodatek do słodkich jabłek lub truskawek. Ale tym razem proponuję zrobić dżem tylko z niego.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zdejmij twardą skórkę z rabarbaru i pokrój w kostkę.

Przykryj cukrem, zagotuj i gotuj przez 5 minut.

Pozwól obrabianemu przedmiotowi ostygnąć i ponownie zagotuj i gotuj przez 5 minut.

Powtórz poprzedni krok jeszcze 1-2 razy, aż uzyskasz pożądaną gęstość.

Po ostatnim gotowaniu zwiń dżem rabarbarowy w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy