pomidory w galarecie z żelatyną i cebulą na zimę

30 min
4 puszki po 0,5 l
Pomidory w galarecie z żelatyną i cebulą na zimę
bozhena_melnyk, stock.adobe.com
0

Dzielę się ciekawym przepisem na niezwykłe przygotowanie na zimę. Więc będziemy konserwować pomidory z warzywami w galarecie. Takie pomidory w 100% zachwycą Twoich gości i staną się w centrum uwagi na świątecznym stole! Galaretkę można podawać razem z warzywami.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz wszystkie warzywa i lekko osusz. Radzę wybrać gęste pomidory o małych rozmiarach do tego przedmiotu (idealne są pomidory koktajlowe lub koktajlowe).

Obierz paprykę z nasion i łodyg, pokrój w pierścienie lub paski, cebulę w półpierścienie.

Napełnij sterylne słoiki pomidorami (do około połowy), połóż warstwę posiekanej cebuli na pomidorach, a następnie paprykę.

Wlej suchą żelatynę do każdego słoika w ilości 5 g na 0,5 litra słoika (odpowiednio 10 g na 1 litr słoika), równomiernie rozprowadzając ją na warstwie warzyw.

Włóż pozostałe pomidory, cebulę i paprykę do słoików.

Przygotuj marynatę: na patelni zagotuj 1 litr wody, dodaj sól, cukier, czarny pieprz i liść laurowy. Wymieszaj, zagotuj i gotuj marynatę przez 1-2 minuty.

Wlej warzywa do słoików z wrzącą marynatą.

Przykryj słoiki sterylnymi pokrywkami i sterylizuj w garnku z wrzącą wodą przez 5 minut. Czas sterylizacji jest wskazany dla pomidorów cherry w puszkach o pojemności 0,5 l.Jeśli używasz innych odmian pomidorów lub słoików o pojemności 1 L, wydłuż czas sterylizacji do 15 minut przy niskim gotowaniu.

Po sterylizacji wlej 0,5 łyżki do każdego słoika. l ocet (dla słoików 1 L-1 łyżka), zwiń słoiki, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przenieś schłodzone pomidory w galarecie do przechowywania w chłodnym, ciemnym miejscu.

Przed podaniem zalecam umieszczenie słoika z półfabrykatem w lodówce na noc - wtedy marynata galaretkowa stwardnieje tak bardzo, jak to możliwe i nabierze kształtu prawdziwej galaretki.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy