pomidory w galarecie z żelatyną i cebulą na zimę
Dzielę się ciekawym przepisem na niezwykłe przygotowanie na zimę. Więc będziemy konserwować pomidory z warzywami w galarecie. Takie pomidory w 100% zachwycą Twoich gości i staną się w centrum uwagi na świątecznym stole! Galaretkę można podawać razem z warzywami.
Składniki
- pomidory koktajlowe - 1,4 kg
- papryka - 1 szt.
- cebula - 2 szt.
- liść laurowy - 2 szt.
- czarny pieprz (groszek) – 2 szt.
- woda - 1 l
- żelatyna - 20 g
- ocet (9%) – 2 art.
- sól - 1 art.
- cukier - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz wszystkie warzywa i lekko osusz. Radzę wybrać gęste pomidory o małych rozmiarach do tego przedmiotu (idealne są pomidory koktajlowe lub koktajlowe).
Obierz paprykę z nasion i łodyg, pokrój w pierścienie lub paski, cebulę w półpierścienie.
Napełnij sterylne słoiki pomidorami (do około połowy), połóż warstwę posiekanej cebuli na pomidorach, a następnie paprykę.
Wlej suchą żelatynę do każdego słoika w ilości 5 g na 0,5 litra słoika (odpowiednio 10 g na 1 litr słoika), równomiernie rozprowadzając ją na warstwie warzyw.
Włóż pozostałe pomidory, cebulę i paprykę do słoików.
Przygotuj marynatę: na patelni zagotuj 1 litr wody, dodaj sól, cukier, czarny pieprz i liść laurowy. Wymieszaj, zagotuj i gotuj marynatę przez 1-2 minuty.
Wlej warzywa do słoików z wrzącą marynatą.
Przykryj słoiki sterylnymi pokrywkami i sterylizuj w garnku z wrzącą wodą przez 5 minut. Czas sterylizacji jest wskazany dla pomidorów cherry w puszkach o pojemności 0,5 l.Jeśli używasz innych odmian pomidorów lub słoików o pojemności 1 L, wydłuż czas sterylizacji do 15 minut przy niskim gotowaniu.
Po sterylizacji wlej 0,5 łyżki do każdego słoika. l ocet (dla słoików 1 L-1 łyżka), zwiń słoiki, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przenieś schłodzone pomidory w galarecie do przechowywania w chłodnym, ciemnym miejscu.
Przed podaniem zalecam umieszczenie słoika z półfabrykatem w lodówce na noc - wtedy marynata galaretkowa stwardnieje tak bardzo, jak to możliwe i nabierze kształtu prawdziwej galaretki.