Klasyczne lecho po bułgarsku na zimę

1 godz. 0 min.
6 porcji
Klasyczne lecho po bułgarsku na zimę
larik_malasha, stock.adobe.com
0

Lecho to bardzo popularne bułgarskie danie, które od dawna jest dla nas rodzime. A wszystko dlatego, że jest to jeden z najlepszych preparatów warzywnych, w tym na zimę. Dziś podzielę się z wami klasycznym przepisem, sprawdzonym przez lata.

Składniki

  • papryka - 3 kg
  • pomidory - 2 kg
  • cukier - 100 g
  • sól - 2 art.
  • ocet - 2 art.
  • Olej roślinny - 100 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz pomidory i przepuść przez maszynę do mięsa.

Dodaj masło, sól i cukier.

Pokrój paprykę na kawałki i umieść tam.

Doprowadzić masę do wrzenia i gotować przez pół godziny na małym ogniu.

Wlej ocet i zwiń lecho w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy