papryka lecho na zimę

1 godz. 0 min.
4 puszki po 0,5 l
Lecho z papryki na zimę
New Africa, stock.adobe.com
0

Uwielbiam lecho we wszystkich możliwych odmianach. Mam cały wybór przepisów na ten pyszny kęs. Dziś podzielę się z Wami moim ulubionym, sprawdzonym przez lata przepisem - tak przygotowała lecho moja babcia. Zimą używam lecho jako przystawki, przystawki lub sosu.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz pomidory, na każdym wykonaj nacięcie w kształcie krzyża, włóż do miski, zalej wrzącą wodą i pozostaw na 5-10 minut.

Obierz pomidory i użyj blendera, aby zmiksować je na gładką masę.

Umieść masę pomidorową w garnku do gotowania i gotuj na średnim ogniu przez 15 minut po ugotowaniu. Następnie przetrzyj pomidora przez sito, aby pozbyć się nasion. W zależności od odmiany pomidorów sok pomidorowy może mieć różną konsystencję. Jeśli sok jest zbyt płynny, zagotuj go na małym ogniu, aż będzie mniej lub bardziej gęsty.

Paprykę obrać z nasion i pokroić w średnie plasterki.

Umieść kawałki papryki na patelni z pomidorem. Sól, dodaj cukier i olej roślinny. Wymieszaj i zagotuj na średnim ogniu.

Obierz czosnek i ostrą paprykę, posiekaj i dodaj do garnka z półfabrykatem. Gotuj lecho na małym ogniu przez 30 minut. Uważaj, aby papryka się nie rozgotowała!

Pod koniec gotowania wprowadź ocet, wymieszaj i zdejmij obrabiany przedmiot z ognia.

Wlej gorące lecho z papryki do sterylnych słoików, zwiń i ostudź. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy