marynowany groszek na zimę

30 min
1 porcja
Groszek marynowany na zimę
Artem Shadrin, stock.adobe.com
0

Często używamy kupionego w sklepie groszku w puszkach do sałatek, zup i innych potraw. Ale nie wszyscy wiedzą, że można go przygotować w domu. Okaże się jeszcze smaczniejszy! Czy masz dobre zbiory zielonego groszku? Złap prosty przepis na udany przedmiot.

Składniki

  • zielony groszek - 600 g
  • woda - 250 ml
  • ocet (9%) – 1 łyżeczka
  • sól - 1 łyżeczka
  • cukier - 1 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Otwórz strąki grochu, oddziel groszek, włóż do rondla, zalej wodą i gotuj na małym ogniu do miękkości (15-20 minut po ugotowaniu), a następnie wrzuć do durszlaka, aby szkło nadmiar płynu.

Włóż groszek do wcześniej wysterylizowanego słoika.

W przypadku marynaty połącz wodę, sól i cukier w rondlu, zagotuj, gotuj przez 1-2 minuty. Na koniec dodaj ocet, wymieszaj i zdejmij z ognia.

Wlej groszek do słoika gorącą marynatą, zwiń, odwróć do góry nogami, zawiń w koc i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Słoik groszku w puszkach polecam przechowywać w lodówce.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy