Często używamy kupionego w sklepie groszku w puszkach do sałatek, zup i innych potraw. Ale nie wszyscy wiedzą, że można go przygotować w domu. Okaże się jeszcze smaczniejszy! Czy masz dobre zbiory zielonego groszku? Złap prosty przepis na udany przedmiot.
Składniki
- zielony groszek - 600 g
- woda - 250 ml
- ocet (9%) – 1 łyżeczka
- sól - 1 łyżeczka
- cukier - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Otwórz strąki grochu, oddziel groszek, włóż do rondla, zalej wodą i gotuj na małym ogniu do miękkości (15-20 minut po ugotowaniu), a następnie wrzuć do durszlaka, aby szkło nadmiar płynu.
Włóż groszek do wcześniej wysterylizowanego słoika.
W przypadku marynaty połącz wodę, sól i cukier w rondlu, zagotuj, gotuj przez 1-2 minuty. Na koniec dodaj ocet, wymieszaj i zdejmij z ognia.
Wlej groszek do słoika gorącą marynatą, zwiń, odwróć do góry nogami, zawiń w koc i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Słoik groszku w puszkach polecam przechowywać w lodówce.