słone grzyby na zimę

2 godz. 30 min.
2 puszki po 1 L
Solone grzyby na zimę
tycoon101, stock.adobe.com
0

Kto nie lubi solonych grzybów? Chrupiące piersi nie zostaną zignorowane na żadnej uczcie. Podawaj z cebulą i olejem roślinnym. Zwracam uwagę, że przed rozpoczęciem solenia grzyby należy moczyć w wodzie przez 2-3 dni.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj Grzyby, oczyść z piasku i gruzu leśnego, odetnij nogi, dokładnie spłucz czapki wodą. Wytnij duże okazy, pozostaw małe w całości.

Umieść grzyby w emaliowanym wiadrze, przykryj solą, zalej zimną wodą i pozostaw do namoczenia na 2-3 dni, zmieniając wodę trzy razy dziennie.

Opłucz wszystkie warzywa i lekko osusz. Obierz czosnek.

Połóż liść chrzanu na dnie pojemnika do solenia, połóż namoczone grzyby czapkami do dołu, posyp solą i przenieś pozostałe liście, koperek, pieprz i czosnek.

Połóż czystą gazę na grzybach, umieść odpowiednio dobrany talerz lub specjalny drewniany okrąg i umieść ucisk. Grzyby będą gotowe do spożycia w ciągu 20-30 dni.

Gdy grzyby są wystarczająco solone, włóż je do wcześniej wysterylizowanych słoików i zwiń. Przechowuj solone grzyby w lodówce.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy