Kto nie lubi solonych grzybów? Chrupiące piersi nie zostaną zignorowane na żadnej uczcie. Podawaj z cebulą i olejem roślinnym. Zwracam uwagę, że przed rozpoczęciem solenia grzyby należy moczyć w wodzie przez 2-3 dni.
Składniki
- Gruzdy - 1 kg
- czosnek - 5 ząbki
- czarny pieprz (groszek) – 6 szt.
- liście dębu - 2 szt.
- liście wiśni - 3 szt.
- Chrzanów - 1 liść
- koperek (parasole) – 1 pęczek
- sól - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj Grzyby, oczyść z piasku i gruzu leśnego, odetnij nogi, dokładnie spłucz czapki wodą. Wytnij duże okazy, pozostaw małe w całości.
Umieść grzyby w emaliowanym wiadrze, przykryj solą, zalej zimną wodą i pozostaw do namoczenia na 2-3 dni, zmieniając wodę trzy razy dziennie.
Opłucz wszystkie warzywa i lekko osusz. Obierz czosnek.
Połóż liść chrzanu na dnie pojemnika do solenia, połóż namoczone grzyby czapkami do dołu, posyp solą i przenieś pozostałe liście, koperek, pieprz i czosnek.
Połóż czystą gazę na grzybach, umieść odpowiednio dobrany talerz lub specjalny drewniany okrąg i umieść ucisk. Grzyby będą gotowe do spożycia w ciągu 20-30 dni.
Gdy grzyby są wystarczająco solone, włóż je do wcześniej wysterylizowanych słoików i zwiń. Przechowuj solone grzyby w lodówce.