gęsta galaretka - pięć minut agrestu bez pestek

35 min
2 puszki
Gęsta galaretka
HandmadePictures, stock.adobe.com
0

Dzielę się szybkim przepisem na gęstą galaretkę agrestową, którą ugotujemy bez żelatyny. Naturalna pektyna jagodowa wystarczy, aby dżem okazał się taki, że "łyżka stała". Pyszna, zdrowa, pachnąca galaretka bez pestek spodoba się Twoim bliskim!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Agrest opłucz i zmiel blenderem.

Umieść masę w garnku do gotowania i na małym ogniu, mieszając, gotuj przez 5-7 minut. Jagody powinny stać się miękkie, a masa zmieni kolor.

Przetrzyj gorącą masę jagodową przez drobne sito, aby pozbyć się nasion i skórki. Rezultatem będzie gęsty sok z agrestu.

Za pomocą litrowej puszki odmierz 1 litr soku i taką samą ilość cukru.

Połącz sok i cukier i gotuj, mieszając i usuwając powstałą pianę, 5-7 minut.

Wlej wrzący dżem do wcześniej wysterylizowanych małych słoików, szczelnie zamknij i ostudź. Na gorąco dżem będzie płynny, ale w miarę stygnięcia zauważalnie zgęstnieje. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy