SOS ajvar z pomidorami, papryką i musztardą na zimę

1 godz. 0 min.
6 porcji
SOS ajvar z pomidorami, papryką i musztardą na zimę
Julia, stock.adobe.com
0

Ajvar to tradycyjny sos kuchni serbskiej, który rozprzestrzenia się po całym świecie i nabiera wielu różnych odmian. Proponuję przygotować taki sos na bazie pomidorów i papryki z dodatkiem musztardy. Zimą idealny do przystawek, pizzy itp.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Paprykę (wraz z łodygą) upiec w piekarniku rozgrzanym do 200°C, następnie wyjąć blachę do pieczenia, przykryć papryką ręcznikiem i pozostawić na kilka minut do gotowania na parze. Następnie usuń skórkę, usuń nasiona i łodygi.

Obierz cebulę, czosnek i chili. Zmiel mieszankę pieprzu w młynku do kawy.

W misce blendera zmiel miąższ papryki, a następnie wyślij tam pomidory, cebulę, czosnek i chili. Wymieszaj wszystkie warzywa. Zamiast blendera możesz użyć maszynki do mięsa - nie wpłynie to na smak przyszłego sosu,a konsystencja będzie jak najbardziej zbliżona do tradycyjnej.

Przenieś mieszankę warzywną na patelnię, dodaj sól, cukier, musztardę, ocet, olej słonecznikowy i zmieloną mieszankę papryki. Dobrze wymieszaj, zagotuj i gotuj na małym ogniu przez 1-1, 5 godziny, pamiętając o okresowym mieszaniu. Sos powinien gotować się do pożądanej konsystencji, ale nie przypalić.

Gorący sos wlać do małych, wcześniej wysterylizowanych słoików i zwinąć. Odwróć słoiki z sosem ajvar do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Gotowy sos zaleca się przechowywać w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy