SOS ajvar z pomidorami, papryką i musztardą na zimę
Ajvar to tradycyjny sos kuchni serbskiej, który rozprzestrzenia się po całym świecie i nabiera wielu różnych odmian. Proponuję przygotować taki sos na bazie pomidorów i papryki z dodatkiem musztardy. Zimą idealny do przystawek, pizzy itp.
Składniki
- pomidory - 1 kg
- papryka - 1 kg
- Chili - 3 szt.
- cebula - 500 g
- czosnek - 4 ząbki
- ocet (9%) – 2 art.
- sól - 2 art.
- cukier - 4 art.
- musztarda - 1 łyżeczka
- olej słonecznikowy - 2 art.
- Mieszanka groszku pieprzowego - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Paprykę (wraz z łodygą) upiec w piekarniku rozgrzanym do 200°C, następnie wyjąć blachę do pieczenia, przykryć papryką ręcznikiem i pozostawić na kilka minut do gotowania na parze. Następnie usuń skórkę, usuń nasiona i łodygi.
Obierz cebulę, czosnek i chili. Zmiel mieszankę pieprzu w młynku do kawy.
W misce blendera zmiel miąższ papryki, a następnie wyślij tam pomidory, cebulę, czosnek i chili. Wymieszaj wszystkie warzywa. Zamiast blendera możesz użyć maszynki do mięsa - nie wpłynie to na smak przyszłego sosu,a konsystencja będzie jak najbardziej zbliżona do tradycyjnej.
Przenieś mieszankę warzywną na patelnię, dodaj sól, cukier, musztardę, ocet, olej słonecznikowy i zmieloną mieszankę papryki. Dobrze wymieszaj, zagotuj i gotuj na małym ogniu przez 1-1, 5 godziny, pamiętając o okresowym mieszaniu. Sos powinien gotować się do pożądanej konsystencji, ale nie przypalić.
Gorący sos wlać do małych, wcześniej wysterylizowanych słoików i zwinąć. Odwróć słoiki z sosem ajvar do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Gotowy sos zaleca się przechowywać w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej.