pieczenie 22.01.2022

rogaliki francuskie z domowego ciasta

1 godz. 50 min.
12 porcji
Rogaliki francuskie z domowego ciasta
Nitr, stock.adobe.com
0

Wiele gospodyń domowych nie ryzykuje gotowania ciasta francuskiego. To naprawdę kłopotliwy i długi proces, ale jeśli zrozumiesz, nie wydaje się już tak skomplikowany. Mówię Ci, jak zrobić domowe rogaliki francuskie!

Składniki

dla rogalików:
do smarowania:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przesiej mąkę do szerokiej miski. Pozwoli to pozbyć się śmieci i wzbogacić mąkę w tlen.

Dodaj esencję waniliową i 50 g roztopionego masła.

W osobnym pojemniku połącz jajko, lodowatą wodę, ocet i sól.

Wlać powstałą mieszaninę do miski z mąką i zagnieść plastikowe ciasto.

Podziel go na dwie części i rozwałkuj te same ciasta.

Posmaruj pierwszą trzecią częścią masła i ułóż drugie ciasto na wierzchu.

Złóż na pół, zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na 30 minut.

Rozwałkuj duże ciasto, posmaruj połową pozostałego oleju, złóż na pół i włóż z powrotem do zamrażarki na pół godziny. Powtórz procedurę jeszcze raz.

Rozwałkuj gotowe ciasto francuskie, pokrój identyczne trójkąty i zwiń luźne bułki.

Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia, ułóż rogaliki.

Posmaruj rogaliki żółtkiem zmieszanym z mlekiem.

Piec w rozgrzanym piekarniku według następującego schematu: 10 minut w 210 stopniach i 10 minut w 180 stopniach.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy