Wiele gospodyń domowych nie ryzykuje gotowania ciasta francuskiego. To naprawdę kłopotliwy i długi proces, ale jeśli zrozumiesz, nie wydaje się już tak skomplikowany. Mówię Ci, jak zrobić domowe rogaliki francuskie!
Składniki
- mąka - 500 g
- woda (lodowa) – 250 ml
- masło - 200 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- ocet jabłkowy - 1 łyżeczka
- sól - 0,25 łyżeczka
- esencja waniliowa - 1 kropla
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przesiej mąkę do szerokiej miski. Pozwoli to pozbyć się śmieci i wzbogacić mąkę w tlen.
Dodaj esencję waniliową i 50 g roztopionego masła.
W osobnym pojemniku połącz jajko, lodowatą wodę, ocet i sól.
Wlać powstałą mieszaninę do miski z mąką i zagnieść plastikowe ciasto.
Podziel go na dwie części i rozwałkuj te same ciasta.
Posmaruj pierwszą trzecią częścią masła i ułóż drugie ciasto na wierzchu.
Złóż na pół, zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na 30 minut.
Rozwałkuj duże ciasto, posmaruj połową pozostałego oleju, złóż na pół i włóż z powrotem do zamrażarki na pół godziny. Powtórz procedurę jeszcze raz.
Rozwałkuj gotowe ciasto francuskie, pokrój identyczne trójkąty i zwiń luźne bułki.
Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia, ułóż rogaliki.
Posmaruj rogaliki żółtkiem zmieszanym z mlekiem.
Piec w rozgrzanym piekarniku według następującego schematu: 10 minut w 210 stopniach i 10 minut w 180 stopniach.