pieczenie 15.11.2022

prawdziwe tatarskie baursaki na kefirze bez drożdży

1 godz. 15 min.
10 porcji
Prawdziwe tatarskie baursaki na kefirze bez drożdży
Lyudmila, stock.adobe.com
0

Dziś proponujemy ugotować bujne tatarskie baursaki na kefirze bez drożdży. Miękkie i smaczne wypieki w głębokim tłuszczu nadają się jako chleb lub jako słodki deser do herbaty, wystarczy polać je miodem lub czekoladą.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Aby zrobić ciasto, kefir musi mieć temperaturę pokojową. Dodaj sodę, cukier i sól do kefiru, wymieszaj i odstaw na 10 minut.

Dodaj trochę ubite jajka do kefiru, wymieszaj. Przesiej mąkę i dodaj do mieszanki kefiru i jajek. Dokładnie wymieszaj, odstaw gotowe ciasto do lodówki na 20 minut.

Podziel ciasto na porcje, zwiń w kulki. Doprowadź olej do wrzenia i wyślij kulki do głębokiego smażenia, wyjmij, gdy staną się złote. Umieść kulki na ręczniku papierowym.

Podczas serwowania baursaki tatarskie można posypać cukrem pudrem, polać słodkim syropem, karmelem lub pozostawić bez zmian i użyć jako chleba.

Julia Cion
przepis dodał (a):
Julia Cion
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy