Dziś proponujemy ugotować bujne tatarskie baursaki na kefirze bez drożdży. Miękkie i smaczne wypieki w głębokim tłuszczu nadają się jako chleb lub jako słodki deser do herbaty, wystarczy polać je miodem lub czekoladą.
Składniki
- mąka - 500 g
- kefir - 250 ml
- jaja kurze - 2 kawałki
- cukier - 50 g
- soda spożywcza - 1 CZ. l
- sól - 1 CZ. l
- olej słonecznikowy - 340 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Aby zrobić ciasto, kefir musi mieć temperaturę pokojową. Dodaj sodę, cukier i sól do kefiru, wymieszaj i odstaw na 10 minut.
Dodaj trochę ubite jajka do kefiru, wymieszaj. Przesiej mąkę i dodaj do mieszanki kefiru i jajek. Dokładnie wymieszaj, odstaw gotowe ciasto do lodówki na 20 minut.
Podziel ciasto na porcje, zwiń w kulki. Doprowadź olej do wrzenia i wyślij kulki do głębokiego smażenia, wyjmij, gdy staną się złote. Umieść kulki na ręczniku papierowym.
Podczas serwowania baursaki tatarskie można posypać cukrem pudrem, polać słodkim syropem, karmelem lub pozostawić bez zmian i użyć jako chleba.