Ulubione wypieki pochodzą z dzieciństwa - domowe soczyście z twarogiem. Pachnące kruche ciasto z ogromną ilością nadzienia zbierze na wieczorną herbatę nawet tych, którzy absolutnie nie lubią twarogu. Spróbuj koniecznie!
Składniki
- mąka - 210 g
- masło - 100 g
- jaja kurze - 1 szt.
- cukier puder - 50 g
- proszek do pieczenia ciasta - 1/4 łyżeczka
- sól - szczypta
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij zmiękczone masło, aż będzie gładkie z cukrem pudrem, dodaj jajko i sól, jeszcze raz ubij.
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiej i stopniowo dodawaj do masy maślano-jajecznej. Zagnieść elastyczne ciasto, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na około pół godziny.
Zrób nadzienie: połącz twaróg z cukrem, dodaj połowę żółtka, mąkę i śmietanę. Dobrze zetrzyj, aż będzie gładka. W razie potrzeby do nadzienia twarogowego można dodać rodzynki lub skórkę z cytryny.
Schłodzone ciasto podzielić na 6 równych części, rozwałkować tortille o grubości 4-5 mm. na brzeg każdej tortilli ułożyć 1 łyżkę stołową ze zjeżdżalnią nadzienia, przykryć drugą połową tortilli, powierzchnię posmarować połową ubitego żółtka.
Piecz soki z twarogiem w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 20 minut. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.