pieczenie 13.11.2022

soczyście z twarogiem z kruchego ciasta

1 godz. 0 min.
6 porcji
Soczyści z twarogiem z kruchego ciasta
Leon, stock.adobe.com
0

Ulubione wypieki pochodzą z dzieciństwa - domowe soczyście z twarogiem. Pachnące kruche ciasto z ogromną ilością nadzienia zbierze na wieczorną herbatę nawet tych, którzy absolutnie nie lubią twarogu. Spróbuj koniecznie!

Składniki

do testu:
  • mąka - 210 g
  • masło - 100 g
  • jaja kurze - 1 szt.
  • cukier puder - 50 g
  • proszek do pieczenia ciasta - 1/4 łyżeczka
  • sól - szczypta
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ubij zmiękczone masło, aż będzie gładkie z cukrem pudrem, dodaj jajko i sól, jeszcze raz ubij.

Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiej i stopniowo dodawaj do masy maślano-jajecznej. Zagnieść elastyczne ciasto, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na około pół godziny.

Zrób nadzienie: połącz twaróg z cukrem, dodaj połowę żółtka, mąkę i śmietanę. Dobrze zetrzyj, aż będzie gładka. W razie potrzeby do nadzienia twarogowego można dodać rodzynki lub skórkę z cytryny.

Schłodzone ciasto podzielić na 6 równych części, rozwałkować tortille o grubości 4-5 mm. na brzeg każdej tortilli ułożyć 1 łyżkę stołową ze zjeżdżalnią nadzienia, przykryć drugą połową tortilli, powierzchnię posmarować połową ubitego żółtka.

Piecz soki z twarogiem w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 20 minut. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy