Wielu właścicieli gofrownic używa ich tylko okazjonalnie. Ale wydaje mi się, że to dlatego, że nie wszyscy wiedzą, jak wiele ciekawych potraw można w nim ugotować. Co powiesz na sezonowe gofry dyniowe? Idealne śniadanie przed pracowitym dniem!
Składniki
- Dynia - 250 g
- jaja kurze - 3 kawałki
- śmietana - 3 art.
- mąka kukurydziana - 200 g
- cukier - 50 g
- wanilina - 2 g
- proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
- Olej roślinny - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij jajka, cukier i wanilinę trzepaczką, ale nie bądź zbyt twardy.
Dodaj śmietanę tam i mieszaj, aż będzie gładka.
Włóż proszek do pieczenia i mąkę kukurydzianą do ciasta i ponownie wymieszaj trzepaczką.
Na samym końcu dodaj drobno startą surową dynię i wymieszaj ciasto.
Podgrzej gofrownicę, posmaruj olejem roślinnym i gotuj belgijskie gofry przez około 3-5 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy