Owoce sezonowe, takie jak brzoskwinie, to okazja do przygotowania soczystego ciasta na herbatę. Ale nie zatrzymuj się na ciastach, bądź oryginalny. Wypróbuj ten przepis na charlotte z brzoskwiniami i zaskocz swoich domowników.
Składniki
- mąka - 180 g
- cukier - 200 g
- jaja kurze - 5 sztuk
- proszek do pieczenia ciasta - 10 g
- masło - 10 g
- brzoskwinie - 400 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Oddziel żółtka od białek. Do białek dodaj cukier i ubij na szczyty w gęstą białą pianę.
Dodaj żółtka do mieszanki i ubijaj jeszcze przez kilka minut.
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia ciasta i dodaj porcje do mieszanki. Kontynuuj ubijanie mikserem, aż będzie gładkie.
Usuń pestkę z brzoskwiń i pokrój je w kliny.
Weź naczynie do pieczenia. Posmaruj go masłem. Wlej połowę ciasta do formy, posyp połową brzoskwiń. Wlać resztę ciasta i posypać drugą połową brzoskwiń. Piec w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180C.
Wyjmij gotową Charlotte, poczekaj, aż ostygnie, połóż na naczyniu i posyp cukrem pudrem na wierzchu.