Zafunduj sobie niezwykłe śniadanie! Przygotuj najdelikatniejsze naleśniki z jabłek. Radzę wybrać słodkie odmiany o luźnym miąższu. Aby podkreślić delikatny aromat, dodaję trochę waniliny i używam oleju kokosowego do smażenia.
Składniki
- mąka - 240 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- mleko (ciepły) – 180 ml
- jabłka (średnie) – 2 kawałki
- proszek do pieczenia ciasta - 0,5 łyżeczka
- wanilina - na czubku noża
- cukier - 3 art.
- sól - na czubku noża
- olej kokosowy (do smażenia) – 3 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz jabłka, nasiona i zetrzyj na drobnej tarce.
Lekko ubij jajko z cukrem, solą i wanilią.
Dodaj ciepłe mleko, starte jabłka i przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Przykryj miskę folią spożywczą i odłóż na bok na 10 minut.
Rozgrzej olej na patelni, łyżką wyłóż małe wyspy ciasta i smaż na złoty kolor z obu stron.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy