Obecnie wielu przechodzi na żywność bezglutenową. Nie będę wchodził w szczegóły, ale po prostu podzielę się z Tobą świetnym przepisem na naleśniki bezglutenowe. Przygotowywane są na mące kukurydzianej. Możesz również użyć płatków owsianych, gryczanych lub kokosowych.
Składniki
- mąka kukurydziana - 250 g
- kukurydza (puszka) – 200 g
- kefir (ciepły) – 1 szklanka
- jaja kurze - 2 kawałki
- proszek do pieczenia ciasta - 0,5 łyżeczka
- sól - do smaku
- Ghee - 50 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz ciepły kefir, lekko ubite jajka, sól i proszek do pieczenia.
Wrzuć kukurydzę do durszlaka, opłucz i dodaj do miski z ciastem.
Dodaj mąkę kukurydzianą i mieszaj, aż będzie gładka.
Na rozgrzanej patelni z olejem wyłożyć łyżką małe wyspy ciasta i smażyć na średnim ogniu na złoty kolor.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy