półfabrykaty na zimę
22.04.2023
kompot gruszkowy z połówkami na zimę bez sterylizacji
25 min
20 porcji
Radzę wybrać niedojrzałe owoce o gęstym miąższu do tego przepisu. Najlepiej nadają się odmiany bergamotki, cytryny i północy. Kompot gruszkowy z połówkami to dwa w jednym. Dostajesz pyszny napój i wspaniały deser owocowy w tym samym czasie.
Składniki
- Gruszka - 2 kg
- cukier - 400 g
- sok z cytryny - 100 ml
- woda (filtrowane) – 5 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Gruszki pokrój na połówki, obierz i nasiona.
Ułóż owoce w wysterylizowanych słoikach.
Zagotuj wodę, dodaj sok z cytryny i natychmiast zdejmij z ognia.
Wlej wrzący syrop do słoików i pozostaw pod pokrywkami na 20 minut.
Odcedź syrop na patelnię, dodaj cukier i gotuj przez 2 minuty.
Wlać do słoików, zwinąć i dobrze owinąć na jeden dzień.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy