Dżem wiśniowy lub kompot to dobra rzecz, ale czy kiedykolwiek próbowałeś marynowanych wiśni na zimę? Istnieją subtelności gotowania, o których opowiem bardziej szczegółowo w przepisie. Takie wiśnie są dobre same w sobie, w przekąskach lub w koktajlach.
Składniki
- wiśnia - 2.5 kg
 - liście wiśni - 6 sztuk
 - woda - 1 l
 - cukier - 2 szklanki
 - kardamon - 5 sztuk
 - ziele angielskie - 10 groszek
 - ocet winny - 1 szklanka
 - sól - 1 szczypta
 
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz wiśnie, usuń pestki i włóż wiśnie do sterylnych słoików. Dodaj tam liście.
Zagotuj wodę ze wszystkimi innymi składnikami oprócz octu.
Dodaj ocet, gotuj marynatę przez kolejną minutę, zalej wiśnie i zwiń słoiki.
 czy podobał Ci się przepis?
 0 komentarzy