Dżem wiśniowy lub kompot to dobra rzecz, ale czy kiedykolwiek próbowałeś marynowanych wiśni na zimę? Istnieją subtelności gotowania, o których opowiem bardziej szczegółowo w przepisie. Takie wiśnie są dobre same w sobie, w przekąskach lub w koktajlach.
Składniki
- wiśnia - 2.5 kg
- liście wiśni - 6 sztuk
- woda - 1 l
- cukier - 2 szklanki
- kardamon - 5 sztuk
- ziele angielskie - 10 groszek
- ocet winny - 1 szklanka
- sól - 1 szczypta
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz wiśnie, usuń pestki i włóż wiśnie do sterylnych słoików. Dodaj tam liście.
Zagotuj wodę ze wszystkimi innymi składnikami oprócz octu.
Dodaj ocet, gotuj marynatę przez kolejną minutę, zalej wiśnie i zwiń słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy