marynowane bakłażany na zimę bez sterylizacji
Marynowane bakłażany zimą uzupełnią każdy dodatek, czy to ziemniaki, spaghetti czy kasza gryczana. Są również dobre jako niezależne danie-z tostem lub kromką świeżego chleba. Przepis jest prosty, bez gotowania i sterylizacji. Zapisz w skarbonce!
Składniki
- bakłażany (Waga netto) – 1 kg
- czosnek - 5 ząbki
- Zieleń (koperek, pietruszka) – 30 g
- Olej roślinny - do smażenia
- woda - 450 ml (+1 L do namaczania)
- sól - 1 łyżeczka (+1 łyżka do namaczania)
- ocet (9%) – 25 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Bakłażany opłucz, pokrój w kostkę około 1 * 1 cm.
Umieść pokrojony bakłażan w osolonej wodzie (1 łyżka soli na 1 litr wody) i pozostaw na 30 minut, aby gorycz zniknęła. Następnie wrzuć do durszlaka.
Opłucz warzywa, osusz, drobno posiekaj. Obierz i posiekaj czosnek w dowolny dogodny sposób.
Na rozgrzanym oleju roślinnym smażyć kostki bakłażana na złoty kolor (około 15 minut).
W misce połącz smażony bakłażan, czosnek i posiekane zioła. Dobrze wymieszaj.
Napełnij wstępnie wysterylizowane słoiki warzywami do góry.
W przypadku marynaty połącz wodę i sól na patelni, zagotuj, wprowadź ocet i zdejmij patelnię z ognia.
Wlej bakłażana do słoików z wrzącą marynatą. Słoiki szczelnie zamknąć, odwrócić do góry nogami, owinąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Schłodzoną przekąskę z bakłażana przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.