kompot jabłkowo-śliwkowy na zimę

40 min
4 porcje
Kompot jabłkowo
huoksi, stock.adobe.com
0

Lepszy niż domowy kompot owocowy może być tylko kompot owocowy na zimę. To on uratuje w sezonie, kiedy praktycznie nie ma świeżych owoców i witamin. Tym razem dzielę się przepisem z letnich jabłek i śliwek.

Składniki

  • jabłka - 700 g
  • śliwki - 500 g
  • woda - 1.5-2 l
  • cukier - 1 szkło
  • kwas cytrynowy - 0.5 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój owoce w kliny i włóż do sterylnych słoików.

Napełnij je cukrem i zalej wrzątkiem, a następnie przykryj.

Po 10 minutach odcedź syrop, zagotuj go ponownie i ponownie wlej owoce.

Powtórz cały poprzedni krok, dodaj kwas cytrynowy do słoików i zwiń kompot.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy