Popularną gruzińską przyprawę można przygotować nie tylko ze śliwek. Bardzo podoba mi się przepis na sos agrestowy tkemali. Cierpkie jagody harmonijnie łączą się z ostrą papryką i kolendrą. Spróbuj, na pewno ci się spodoba!
Składniki
- agrest - 2 kg
- ostra czerwona papryka - 100 g
- czosnek - 100 g
- kolendra - 20 g
- ocet - 50 ml
- chmiel-suneli - 0,5 łyżeczka
- kolendra - 0,5 łyżeczka
- czarny pieprz - 4 groszek
- sól - 15 g
- woda - 150 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Agrest przygotuj i umieść na patelni.
Wlej wodę i gotuj przez 10 minut.
Zmiel kolendrę, ostrą paprykę i czosnek w blenderze.
Na patelni z agrestem dodaj pikantną mieszankę, sól i przyprawy zmielone w moździerzu. Gotuj przez 10 minut na małym ogniu.
Puree masę za pomocą blendera zanurzeniowego.
Wlej ocet i po 1 minucie zdejmij z ognia. Włóż gorący sos do wysterylizowanych słoików i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy